David Rolla je profesionálny kuchár, s ktorým sa virtuálne prenesieme do zákulisia londýnskych reštaurácií ocenených michelinskými hviezdami.
Pre tých, ktorí nevedia, čo Michelinova hviezda znamená, krátke vysvetlenie:
Michelin Guide vydávaný francúzskou spoločnosťou, poskytuje zoznam reštaurácií na celom svete, ktoré hodnotí 1-3 hviezdami. Hodnotenie vykonávajú anonymní inšpektori, ktorí sa zameriavajú výlučne na jedlo – jeho kvalitu, technické prevedenie a osobitosť. Zariadenie podniku, či úroveň obsluhy nehodnotia. Inšpektormi sú gurmáni s výbornou chuťovou pamäťou, vďaka ktorej vedia porovnať konkrétne jedlá. Musia dokázať splynúť s davom a vyzerať ako bežní zákazníci. Po svojej návšteve napíšu o reštaurácii detailnú správu. O konečnom počte hviezd sa rozhoduje na spoločnom stretnutí recenzentov.
AKÉ OZNAČENIA POUŽÍVA MICHELIN´S GUIDE?
1 hviezda označuje reštauráciu, ktorá ponúka v rámci svojej kategórie jedlá na vysokej úrovni a oplatí sa v nej zastaviť.
2 hviezdy sa udeľujú reštaurácii, ktorá ponúka excelentnú kuchyňu a jedlá mimoriadnej kvality a oplatí sa kvôli nej urobiť cestu navyše.
3 hviezdy znamenajú najvyššiu možnú kvalitu jedla. Označujú reštauráciu, za ktorou sa oplatí vycestovať.
A na úvod ešte jedna zaujímavosť:
Mnohé reštaurácie, ich manažéri a šéfkuchári po michelinskej hviezdičke doslova prahnú. Stratu hviezdy porovnal slávny Gordon Ramsey k rozchodu s priateľkou. Keď jeho newyorská reštaurácia The London prišla v roku 2013 o dve Michelinove hviezdy, podľa vlastných slov plakal.
Niektoré zdroje uvádzajú, že viac, ako 80% dostupných michelinských reštaurácii nezarába a ich zisk plynie z paralelných aktivít, ktoré získanie tohto prestížneho ocenenia prináša.
Nech už je to akokoľvek, Michelin je exkluzívny klub a my sa doň pozrieme spolu s Davidom Rollom.
VYPOČUJTE SI CELÝ ROZHOVOR